Thursday, May 7, 2009

NAFSU (1)
" ARGH.... SUSAHNYA NAK LAWAN NAFSU NI...."
SALAM SEJAHTERA SEMUA. PERNAH X KORANG TERLINTAS PERASAAN CAM NI?? MARI-MARI, KITE KUPASKAN BERSAMA-SAMA ISU INI. SEBELUM AKU PERGI LEBIH LANJUT, AKU NAK TANYE KORANG NI, APE ITU MAKSUD NAFSU? HA, JAWAB, JAWAB JANGAN X JAWAB.
SO, DAH NGAKU KALAH KE? OK LAH, MEH SINI AKU GI TAU MAKSUDNYA. APE YANG AKU FAHAM LA KAN, NAFSU NI KITE BOLEH BAHAGIKAN KEPADA 2 MAKSUD, IAITU :-


1. AHLI-AHLI TASAWUF TELAH MEMBERIKAN PENGERTIAN BAHAWA NAFSU INI PENGERTIANNYA MELIPUTI SELURUH UNSUR NAFSU MARAH & NAFSU KEINGINAN SEKS PADA MANUSIA.


2. MERUPAKAN SATU TENAGA SENI SEPERTI MANA YANG AKU TELAH JELASKAN DALAM ARTIKEL AKU YANG BERTAJUK " ADA APE PADA HATI " (INGAT X?, KORANG BACE LA BALIK, MALASLA AKU NAK TULIS BALIK) CUMANYA, NAFSU INI DISIFATKAN DENGAN PELBAGAI SIFAT MENGIKUT PERUBAHAN KEADAAN. SEBAGAI CONTOH :-

i. NAFSU MUTMAINNAH (NAFSU YANG TENTERAM) - JIKA SESEORANG ITU BERADA DALAM KEADAAN TENTERAM & TENANG DARI GANGGUAN NAFSU-NAFSU KEINGINAN.

ii. NAFSU LAWWAMAH (NAFSU PENGECAM) - SESEORANG YANG GIGIH ISTIQAMAH MELAKUKAN PENENTANGAN TERHADAP NAFSU-NAFSU KEINGINAN. NAFSU INI DINAMAKAN DENGAN NAMA TERSEBUT KERANA IA MEMAINKAN PERANAN MENGUTUK TUANNYA APABILA CUAI DALAM MENGERJAKAN IBADAT KEPADA ALLAH.

iii. NAFSU AMMARABISSU' (NAFSU PENDORONG KEJAHATAN) - SESEORANG YANG TIDAK LAGI MENENTANG KEINGINAN NAFSU, MALAH MENYERAHKAN SEPENUHNYA KEPADA PUJUK RAYU SYAITAN & TUNTUTAN-TUNTUTAN NAFSU.


INGIN AKU TEGASKAN DI SINI BAHAWA NAFSU MUTMAINNAH AMATLAH DI KEJI MANAKALA NAFSU LAWWAMAH AMATLAH DIPUJI KERANA IA MERUPAKAN ZAT MANUSIA ITU SENDIRI & HAKIKATNYA YANG MENGENAL ALLAH DAN MENGETAHUI SEGALA ILMU PENGETAHUAN YANG LAIN. OLEH ITU, MARILAH SAMA-SAMA KITA MUHASABAH NAFSU YANG MANAKAH SEKARANG INI BERADA DI DALAM DIRI KITA? MARILAH SAMA-SAMA KITA BERDOA, MOGA-MOGA KITA TERGOLONG DALAM GOLONGAN ORANG-ORANG YANG DIBERIKAN PETUNJUK OLEH ALLAH.
OK LAH, TAKAT NI DULU PERBINCANGAN KITE. KALO PANJANG-PANJANG PUN, BUKAN HANGPA NAK BACA. NANTI KITE SAMBUNG BALIK NA. UNTUK NEXT POSTING, AKU AKAN BAWAKAN CONTOH YANG KORANG AKAN LEBIH PAHAM, INSYAALLAH.
//AKU BERLINDUNG DENGAN ALLAH YANG MAHA MENDENGAR LAGI MAHA MENGETAHUI DARI GANGGUAN SYAITAN YANG TERKUTUK//

1 comment: