Sunday, April 26, 2009

HATI KERAS ?? KENAPE EA??"YA ALLAH, MENGAPA SUSAH SANGAT AKU NAK MENANGIS BILA MENGENANGKAN DOSA-DOSA KU KEPADAMU YANG BANYAK. ADAKAH HATI INI TERLALU KERAS? ADAKAH HATI AKU TELAH MATI? YA ALLAH, MENGAPA CEPAT SANGAT AKU LUPA AKAN DOSA YANG TELAH AKU LAKUKAN. YA, ALLAH AKU PASRAH KEPADA MU. SESUNGGUHNYA ENGKAULAH YANG LEBIH MENGETAHUI DARI KU."

SALAM SEJAHTERA SEMUA. ADAKAH KOME PERNAH TERDETIK PERASAAN SEPERTI YANG TERTERA DIATAS NI?? KALO ADE, MEH KITE SAME-SAME MENGUPASNYE... SEBELUM KITE PERGI DGN LEBIH LANJUT, AKU NAK TANYE KORANG SEMUA NI, KENAPE HATI KITE MATI?? ANTARA SEBABNYA :-

1. HATI KITE TIDAK BERFUNGSI MENGIKUT PERINTAH ALLAH IAITU KITE TIDAK MENGAMBIL IKTIBAR DAN PENGAJARAN DARIPADA SETIAP UJIAN DAN DIDIKAN DARI ALLAH. FIRMAN ALLAH SWT DALAM SURAH AL-ZUMAR AYAT 22 : " Maka kecelakaan besarlah bagi orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya adalah dalam kesesatan yang nyata". HA CAM MANE KENGKAWAN?? KALO ADE TERASA, CEPAT-CEPAT LAH EA ISTIGHFAR.

2. KITE TIDAK MEMBERIKAN MAKANAN YANG SEPATUTNYA DAN SECUKUPNYA KEPADA HATI KITE. KALAULAH TUBUH BADAN KITE BLEH SAKIT DISEBABKAN TERSALAH MAKAN, ATAUPUN X MAKAN, INIKAN PULA HATI. MAKANAN UNTUK HATI IALAH ZIKRULLAH(MENGINGATI ALLAH) DAN MUHASABAH DIRI. ALLAH SWT TELAH BERFIRMAN " IAITU ORANG YANG BERIMAN DAN TENTERAM HATI MEREKA DENGAN MENGINGATI ALLAH. KETAHUILAH ! DEN
GAN MENGINGATI ALLAH ITU TENANG TENTERAMLAH HATI MANUSIA." (SURAH AL-RA'D AYAT 28 )
SETERUSNYA MARILAH PULA KITE BINCANG MENGENAI APAKAH TANDA-TANDA HATI ITU MATI?? MENURUT SYEIKH IBRAHIM ADHAM, ANTARA SEBAB DAN TANDA-TANDA HATI ITU MATI IALAH : -

1. SESEORANG ITU MENGAKU BAHAWA DIE MENGENAL ALLAH, TETAPI DIE TIDAK MENUNAIKAN HAK-HAK ALLAH. APAKAH HAK- HAK ALLAH ITU?? ANTARANYA IALAH SOLAT, TIDAK MENYEKUTUKANNYA DAN BANYAK LAGI. KOME CARI LA SENDIRI EA. X PUN MEH AMBIK ISLAMIC STUDIES KAT UNITEN. KITEORANG BELAJAR ILMU NI KAT SINI.

2. MENGAKU CINTA KEPADA RASULULLAH, TETAPI MENGABAIKAN SUNNAH BAGINDA. APEKAH SUNNAH BAGINDA ITU? HA....... ANTARANYA SOLAT DIAWAL WAKTU, BERCAKAP DENGAN LEMAH LEMBUT, MENGHORMATI YANG TUA, MENYAYANGI YANG MUDA DAN BANYAK LAGI LAH.

3. MEMBACA AL-QURAN, TETAPI TIDAK MENGAMALKAN HUKUM-HUKUMNYA. CONTOHNYA APE?? KITE DIMINTA UNTUK BERSABAR DIATAS SEMUA UJIAN YANG TELAH DIKENEKAN KEATAS KITE DAN YAKINLAH SETIAP KESUSAHAN ITU, PASTI ADE KESENANGAN.

4. MEMAKAN NIKMAT-NIKMAT ALLAH SWT, TETAPI TIDAK MENSYUKURI ATAS PEMBERIANNYA. CONTOHNYA, JIKA SI A ITU TELAH DIBERIKAN ALLAH KEMAMPUAN UNTUK MEMBELI SEBUAH KERETA BMW, TETAPI SI B HANYA MAMPU UNTUK MEMBELI SEBUAH KERETA PROTON PERDANA V6(EXCLUSIVE EDITION), MAKA SI B ITU AKAN DIKATAKAN BAHAWA BELIAU TIDAK MENSYUKURI NIKMAT PEMBERIAN ALLAH JIKA BELIAU MENGUNGKIT KENAPA BELIAU HANYA MAMPU UNTUK MEMILIKI KERETA PROTON PERDANA SAHAJA. SO, HARAPNYA KORANG BLEH FAHAM LA EA CONTOH YANG AKU BERIKAN NI.

5. MENGAKU ADENYE NIKMAT SYURGA, TETAPI TIDAK BERAMAL UNTUK MEMILIKINYA. APAKAH ANTARA AMALAN YANG BLEH MENYEBABKAN SESEORANG ITU MASUK SYURGA?? JANGANLAH MENSYIRIKKAN ALLAH, BERBUAT BAIKLAH PADA KEDUA ORANG TUA KITE DAN BANYAK LAGI.

ADA BANYAK LAGI TANDA-TANDA HATI ITU MATI. TAPI KORANG AMALKANLAH YANG LIMA NI DULU. NANTI AKU AKAN POSTKAN LAGI YANG LAIN.
// YA ALLAH, HIDUPKANLAH KEMBALI HATIKU YANG TELAH LAMA MATI INI YA ALLAH. HANYA ENGKAU SAHAJALAH YANG BERKUASA UNTUK MELAKUKANNYA //

No comments:

Post a Comment