Thursday, April 23, 2009

RISALAH PERTAMA
SEBAGAI PERMULAAN AKU MENULIS, MARILAH KITA SAMA-SAMA MUHASABAH DIRI MASING-MASING, BAHAWA TELAH BANYAK DOSA YANG TELAH KITA LAKUKAN. IMAN PUN KADANG-KADANG NAIK, KADANG-KADANG TURUN. ITULAH MANUSIA. TAPI AWAS, DENGAN KUATNYA IMAN ITULAH MANUSIA BOLEH MENJADI LEBIH MULIA DARI MALAIKAT, DAN LEMAHNYA IMAN BOLEH MENYEBABKAN MANUSIA ITU MENJADI LEBIH HINA DARI HAIWAN. TAMBAHAN PULA, SEKARANG INI, KITA HIDUP DI AKHIR ZAMAN.

HA........... SEBUT PASAL AKHIR ZAMAN NI, AKU INGIN BERKONGSI SATU HADIS YANG AKU PETIK DARI SEBUAH BUKU YANG BERTAJUK PERINGATAN DI AKHIR ZAMAN. MAKSUD HADISNYA IALAH " AKAN MUNCUL DI AKHIR ZAMAN NANTI SUATU KAUM YANG TERDIRI DARI ORANG-ORANG MUDA YANG MASIH MENTAH FIKIRANNYA (CETEK FAHAM AGAMANYA). MEREKA BANYAK MENGUCAPKAN PERKATAAN KHAIRIL BARIYAH (FIRMAN ALLAH & HADIS RASUL), TETAPI IMAN MEREKA MASIH LEMAH. PADA HAKIKATNYA, MEREKA TELAH KELUAR DARI AGAMA SEPERTI ANAK PANAH YANG LEPAS DARI BUSURNYA. DIMANA SAHAJA KAMU DAPAT MENEMUINYA, MAKA HAPUSKANLAH MEREKA ITU. SIAPA YANG DAPAT MENGHAPUSKAN MEREKA, KELAK AKAN MENDAPAT PAHALA DI HARI KIAMAT ".
(( RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM ))

ERM,,, GIMANA SAUDARA??? MENUSUK KE KALBU X HADIS NI?? APE MAKSUD DARI HADIS NI?? MARI2, KITA SAME- SAME RUNGKAIKAN. MENGIKUT BUKU YG AKU BACE NI LA KAN, DIE KATE HADIS INI MENJELASKAN BAHAWA AKAN DATANG PADA SUATU MASA, DIMANA PADE MASE TU RAMAI ORANG-ORANG MUDA YANG MASIH MENTAH FIKIRANNYA, ATAUPUN YANG MASIH CETEK FAHAMAN AGAMANYA SELALU BERCAKAP MENGGUNAKAN DALIL-DALIL DARI AL-QURAN DAN HADIS, PADAHAL MEREKA MASIH LAGI BELUM MEMAHAMI ILMU PENGANTARNYA.

SEBAGAI CONTOHNYA, JIKALAU SESEORANG ITU INGIN BERCAKAP MENGGUNAKAN DALIL AL-QURAN, DIE MESTILAH TAHU SEBAB APE AYAT ITU DITURUNKAN. DIE JUGA MESTI TAHU MAKSUD TERSIRAT DISEBALIK AYAT AL-QURAN TU, BUKAN SETAKAT HANYA BACE TERJEMAHANNYA SAJE. WAH SUSAH JUGAK EA. SUSAH X SUSAH, KITE MESTILAH BERHATI-HATI BILA NAK MENGGUNAKAN KATA-KATA SUCI NI. EH,, AL-QURAN NI KATA- KATA SAPE SEBENARNYA?? BUKANNYA IA ADALAH KATA-KATA DARI YANG MAHA AGUNG?? YANG MAHA MENGETAHUI?? RAJA BAGI SEGALA RAJA?? APAKAH YANG ANDA RASE LA, KALO SESEORANG TU SALAH TAFSIR PERCAKAPAN ANDA?? MESTILAH MARAHKAN?? SEBABNYA IA BOLEH MENIMBULKAN SALAH FAHAM. HAAAAAA....... MACAM TU JUGALAH DGN AL-QURAN NI. KITA TIDAKLAH BOLEH MENAFSIRKAN SESUATU AYAT TU UNTUK KEPENTINGAN KITA SENDIRI.

SAMALAH JUGAK DENGAN HADIS NABI. CUMANYA, UNTUK HADIS NI, KITE PERLULAH BERHATI-HATI. SEBAB BANYAK YANG TELAH DISELEWENGKAN UNTUK KEPENTINGAN PERIBADI. HEM,,,, MANUSIA... MANUSIA... KAMU NI LUPE KE YANG SEGALA APE YANG KAMU LAKUKAN DIATAS MUKA BUMI INI, AKAN DITAYANGKAN KEMBALI PADA HARI PEMBALASAN KELAK?? WAH,,,, PADA HARI TU, MALUNYE KITE NI, SAMPAI LURUH HABIS KULIT-KULIT SERTA ISI MUKA KITA. YA ALLAH,, SELAMATKANLAH AKU DARI TERGOLONG DARI GOLONGAN ORANG-ORANG YANG ENGKAU MURKA.

// MENGAPA EA HADIS INI HANYA MENYEBUT ORANG MUDE JE??. SO, FIKIR-FIKIRKANLAH. //

No comments:

Post a Comment