Friday, April 24, 2009

ADA APE PADA HATI ??


SEJAK AKHIR-AKHIR NI, RAMAI YANG AKU LIHAT DIKALANGAN SAHABAT-SAHABATKU DILANDA DENGAN PENYAKIT HATI. NAMUN, IMAM AL-GHAZALI TELAH MERUNGKAIKAN MASAALAH INI DAN BELIAU TELAH MENYEDIAKAN SOLUSINYA DI DALAM KARYANYA YANG TERAGUNG IAITU "IHYA ULUMUDDIN". JADI, SEBELUM AKU PERGI LEBIH LANJUT MENGENAI MASAALAH HATI INI, ADA BAIKNYA KALAU KITE KENAL DULU APE ITU HATI. ATAUPUN DALAM BAHASA ARABNYA DIISTILAHKAN SEBAGAI KALBU.

NAH, CUBE KORANG FAHAMI BETUL-BETUL MAKSUD KALBU INI. KALBU(HATI) INI ADE 2 PENGERTIANNYA :-

1. KALBU INI MERUPAKAN SEKETUL DAGING YANG BERBENTUK JANTUNG DAN TERLETAK DI SEBELAH KIRI DADA. DI DALAM JANTUNG TERSEBUT, ADA RONGGA YANG TERKANDUNG DI DALAMNYA DARAH HITAM. DISINILAH MERUPAKAN PUSAT PANCARAN & LOMBONG NYAWA. HATI INI TERDAPAT PADA SEMUA HAIWAN DAN IA JUGA TERDAPAT PADA MANUSIA WALAUPUN IA TELAH MATI. IANYA MERUPAKAN SATU KEJADIAN YANG DAPAT DILIHAT OLEH MANUSIA DAN JUGA HAIWAN.2. KALBU INI MERUPAKAN SATU TENAGA SENI (LATIFAH) YANG BERSIFAT RABBANIAH @ ROHANIAH. LATIFAH INI MEMPUNYAI HUBUNGAN DGN HATI MANUSIA YANG MEMBINGUNGKAN KEBANYAKAN ORANG UNTUK MEMAHAMINYA. HUBUNGAN YANG DIMAKSUDKAN DISINI IALAH SEPERTI HUBUNGAN SIFAT DENGAN YANG DISIFAT ATAU HUBUNGAN ALAT DENGAN PENGGUNA ALAT DAN SEBAGAINYA. LATIFAH INILAH YANG MERUPAKAN HAKIKAT MANUSIA KERANA DIALAH BAHAGIAN MANUSIA YANG MELAKUKAN KERJA MENGANGGAP, MENGETAHUI DAN MENGERTI. SELAIN ITU, IA JUGALAH YANG BERTANGGUNGJAWAB MENERIMA PERINTAH-PERINTAH ALLAH, MENERIMA HUKUMAN, MENERIMA CELAAN, DAN MENERIMA TUNTUTAN-TUNTUTAN.

INILAH SEKADAR MUKADDIMAH DALAM AKU NAK MENJEJAKI PENYAKIT-PENYAKIT HATI. SELAPAS INI, INSYAALAH AKANKU SENTUH PULA MAKSUD NAFSU, ROH DAN AKAL. NANTIKAN KEMUNCULANNYA EA.

//MOGA-MOGA KITE DITETAPKAN IMAN TATKALA DIUJI OLEH YANG MAHA BIJAKSANA//

No comments:

Post a Comment