Thursday, May 7, 2009

NAFSU (2)

" BORINGNYA ARI NI "
HA, KALO TERLINTAS CAM NI, TERGOLONG DALAM NAFSU YANG MANE SATU ERK..?! NAK TAHU JAWAPANNYA, KORANG BACE DULU NAFSU (1), PAHAM ! AMBIK KO KENE MARAH.

BAGI AKU, HATI INI BOLEH DIIBARATKAN SEPERTI SEORANG RAJA YANG MEMPUNYAI 2 JENIS TENTERA IAITU TENTERA ZAHIR DAN TENTERA BATIN. TENTERA ZAHIR INI BOLEH DILIHAT DENGAN MATA KASAR TETAPI TENTERA BATIN HANYA DAPAT DILIHAT MELALUI MATA HATI (BASIRAH).

MENGIKUT SESETENGAH BUKU, IA MENGATAKAN HATI JUGA MEMPUNYAI TENTERA YANG LAIN IAITU ILMU PENGETAHUAN, HIKMAT DAN TAFAKKUR (RENUNGAN) YANG KITA MESTI MENGGUNAKANNYA KERANA IA TERMASUK DI DALAM GOLONGAN HIZBULLAH (PENGIKUT-PENGIKUT ALLAH).

SIAPAKAH MUSUH UTAMA BAGI RAJA INI? TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN, NAFSU MARAH DAN MAFSU SYAHWATLAH MUSUH KETAT BAGI RAJA INI. TETAPI NAFSU INI BOLEH MENJADI TEMAN YANG BAIK KEPADA RAJA JIKA IA TUNDUK DENGAN SEPENUHNYA KEPADA PIMPINAN HATI.

AWAS!! INGATLAH, KERUGIAN DAN KECELAKAAN BESAR PASTI AKAN MENIMPA SESIAPA YANG MEMBIARKAN DIRINYA DIKUASAI OLEH KEMARAHAN DAN SYAHWAT. UNTUK MEMAHAMKAN LAGI KORANG, AKU BAWAKAN SATU CONTOH:-AKAL BOLEH DIIBARATKAN SEBAGAI PENUNGGANG KUDA YANG SEDANG BERBURU. SYAHWAT ADALAH SEBAGAI KUDANYA MANAKALA NAFSU MARAH SEBAGAI ANJING BURUANNYA. JIKA PENUNGGANG KUDA ITU BIJAK, KUDANYA MENURUT PERINTAH DAN ANJING BURUANNYA TERLATIH DENGAN BAIK, NESCAYA IA BERHAK MENDAPAT KEJAYAAN. TETAPI, SEBALIKNYA JIKA PENUNGGANG KUDA ITU BODOH, KUDANYA LIAR DAN ANJINGNYA TIDAK TERLATIH DENGAN BAIK, MAKA IA BERHAK DITIMPA KEBINASAAN DAN KECELAKAAN.

OLEH YANG DEMIKIAN, UNTUK MEMPEROLEH KEJAYAAN YANG HAKIKI, BUKAN HANYA KITA MENJAGA AKAL, TETAPI MENDIDIK SYAHWAT & NAFSU MARAH TIDAK BOLEH DILUPAKAN.


// LEPAS INI, AKU INGIN MENJADI SEORANG PENUNGGANG KUDA YANG HEBAT, MEMILIKI KUDA YANG SIHAT DAN ANJING BURUAN YANG TERLATIH. KORANG? //

No comments:

Post a Comment